The VCEE

The VCEE оперира 150 m2 състоянието на най-съвременните експериментална лаборатория, разположена на територията на университетския кампус (карта), която включва 28 работни станции и контролна зала. Операциите започнаха през ноември 2011 година.
Опитните експериментаторите са добре дошли да подадат заявления за ползване на нашите лаборатории. Ние се опитваме да се настанят всички подходящи кандидатури. В случай на ограничения в капацитета, приоритет на приложения е дадено, както следва: 1) членове на VCEE, 2) членове на факултета по бизнес, икономика и статистика в U Виена, 3) изследователи от други факултети в U Виена, 4) изследователи от други университети и изследователски институции. Всички експерименти проведени при VCEE трябва да се съобразяват с указанията ни.

Оценка на меките мерки за насърчаване на успеха на студентите
Целта на този изследователски проект е систематично да оценява различни „меки“ мерки, прилагани от Университета на Виена, за да се насърчи успех студент. Мерките са наречени „меки“, ако те не водят до наредби за студенти или са базирани на икономически стимули, като санкции или награди. Затова, учениците не са принуждавани или ограничени от меки мерки и остават напълно свободни да избират темпото и последователността на тяхното обучение, както ако мерките не са били налице. Меки мерки също са евтини за изпълнение. Типични примери за такива мерки са напомняния за важни срокове или предоставяне на онлайн инструменти за планиране курсова работа. За да се направи оценка на ефективността на тези мерки, Университета планира да приложи серия от меки мерки по различно време в различните факултети. Не всички студенти по тази причина ще изпитат същите мерки, по едно и също време. Целта на оценката е да се определи кои мерки са особено ефективни, така че те могат да бъдат използвани в полза на всички студенти.